MSN Home  |  My MSN  |  Hotmail
Sign in to Windows Live ID Web Search:   
go to MSNGroups 
Free Forum Hosting
 

Important Announcement Important Announcement
The MSN Groups service will close in February 2009. You can move your group to Multiply, MSN’s partner for online groups. Learn More
SUNILOU[email protected] 
  
What's New
  
    
  Berichten  
  CHAT  
  General  
  Pictures  
  Documents  
  Linken  
  PC Weetjes  
  Lingo  
  Muziek  
  Leuke URL's  
  Spreuk v/d dag  
  Wensen  
  Ontspanning  
  (Glim)lachen  
  Groetjes  
  Kook hoekje  
  Trom´s reizen  
  Verjaardagskalender  
  
  
  Tools  
 
PC Weetjes : 10 tips om veilig online te shoppen.......
Choose another message board
View All Messages
Prev Discussion  Prev Message  Next Message       
Reply
 Message 1 of 1 in Discussion 
From: MSN Nicknamezalouzalou  (Original Message)Sent: 12/26/2006 3:54 PM

1. Winkel online vooral bij webwinkels die je kent
Het is aan te raden om in eerste instantie te rade te gaan bij webshops die je kent. Kom je toch terecht bij een winkel die je niet kent, doe dan goed je huiswerk: probeer bijvoorbeeld de naam en het fysieke adres van de winkel te achterhalen, voor het geval dat er iets misgaat. Zoek ook naar een telefoonnummer van een klantenservice. Bel hen eerst en stel vragen om vast te stellen of de onderneming betrouwbaar is. Vooraleer je een grote aankoop doet, kan je al eens een kleine testaankoop doen, om te zien of alles vlot verloopt. Ga ook op zoek naar informatie over privacy, verzending, terugsturen, garantie, enzovoort.

2. Pas op met vragen om je gegevens te updaten
Let op als je een mailtje krijgt met de vraag om je gegevens op een bepaalde website te updaten. Vaak zijn het nepmails (phishing e-mails) die door cybercriminelen gestuurd worden. Je wordt dan omgeleid naar een website die er uitziet zoals die van je bank of zoals een webshop, maar als enig doel het ontfutselen van bijvoorbeeld kredietkaartgegevens heeft. Wees dus voorzichtig (en achterdochtig) met mailtjes van onbekenden, open geen bijlages, en klik niet op links in e-mails.

3. Ga na of er een beveiligde betaalpagina is
Als je op een betaalpagina aanbelandt, moet je er op letten dat het webadres bovenaan van 'http' naar 'https' verandert. Die extra 's' staat voor 'secure' en dat betekent dat het om een beveiligde verbinding gaat. Pas dus ook op met zomaar op links te klikken - je tikt dan beter de url zelf in.

4. Wees voorzichtig met bieden op veilingsites
Veilingsites zoals eBay worden sterk in de gaten gehouden door de beheerders, maar dat neemt niet weg dat er toch nog 'valsspelers' zijn die je zullen proberen op te lichten. Steek je licht dus eerst op over de regels, procedures en betalingsmethodes van een veilingsite vooraleer je een bod uitbrengt. En probeer ook zeker te achterhalen of het object waarop je biedt authentiek is, en de verkoper betrouwbaar.

5. Gebruik complexe wachtwoorden
Maak wachtwoorden met een combinatie van cijfers, letters en tekens en wijzig je wachtwoorden zeer regelmatig. Gebruik geen telefoonnummers, eigennamen of geboortedatums als gebruikersnaam of wachtwoord. Die zijn te makkelijk te achterhalen.

6. Maak een printje van je aankoopbevestiging
Nadat je je online aankoop hebt afgerond, krijg je een bevestigingspagina te zien waarin alle gegevens zoals totaalprijs, klantinformatie en gekochte producten nog eens netjes op een rijtje gezet worden. Meestal krijg je deze bevestiging ook nog eens via e-mail toegestuurd, maar het is alvast een goed idee om deze pagina af te drukken.

7. Beveilig je computer voor je begint te shoppen
Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar voor veel mensen is het dat nog altijd niet: bescherm je computer tegen virussen, hackers, en zogenaamde spyware- en phishingaanvallen met beveiligingssoftware. Zorg er ook voor dat je deze software altijd up-to-date houdt.

8. Controleer je kredietkaartafschriften
Controleer je kredietkaartafschriften en vlooi uit of er geen transacties tussenzitten die er nogal vreemd uitzien of die jij niet gedaan hebt. Let ook op kleine bedragen die je niet meteen kan plaatsen. Neem bij twijfel onmiddellijk contact op met je bank en/of de kredietkaartmaatschappij. Je moet ook niet wachten tot de afschriften met de post in je brievenbus vallen. Met de meeste online banking-tools kan je online een uitgavenstaat opvragen.

9. Wees voorzichtig met draadloze verbinding met mobieltjes
Steeds meer mensen gebruiken de draadloze functionaliteit van hun pc of laptop om bestanden uit te wisselen met hun mobiele telefoon of mp3-speler. Totnogtoe was dat redelijk veilig, maar er duiken steeds meer virussen en andere bedreigingen op voor deze mobiele apparaten. Als je vaak van deze technologie gebruik maakt, kan je overwegen om beveiligingssoftware aan te schaffen die specifiek voor mobiele apparaten gemaakt is.

10. Gebruik je intuïtie
Bekijk de websites die je bezoekt met een kritische blik. Zijn de prijzen die gevraagd worden extreem laag? Ziet de website er niet amateuristisch uit? Kom je er veel spellings- en grammaticafouten tegen? Neemt het bedrijf de telefoon op? Wordt er een fysiek adres vermeld? Kortom, gebruik vooral ook je intuïtie!

(Bron EClickx)

♪Lou♪