MSN Home  |  My MSN  |  Hotmail
Sign in to Windows Live ID Web Search:   
go to MSNGroups 
Free Forum Hosting
 

Important Announcement Important Announcement
The MSN Groups service will close in February 2009. You can move your group to Multiply, MSN’s partner for online groups. Learn More
SUNILOU[email protected] 
  
What's New
  
    
  Berichten  
  CHAT  
  General  
  Pictures  
  Documents  
  Linken  
  PC Weetjes  
  Lingo  
  Muziek  
  Leuke URL's  
  Spreuk v/d dag  
  Wensen  
  Ontspanning  
  (Glim)lachen  
  Groetjes  
  Kook hoekje  
  Trom´s reizen  
  Verjaardagskalender  
  
  
  Tools  
 
Trom´s reizen : Ijsland: Reykholt
Choose another message board
 
     
Reply
 Message 1 of 1 in Discussion 
From: MSN Nicknamesunseeker27  (Original Message)Sent: 4/8/2006 9:47 AM

Reykholt: de stad van Snorri Sturluson

Ben vroeg op weg vertrokken uit de stad der Heksen, te voet om mijn kilometers in dit keiharde, schijnbaar kil en onbewoonbaar, land af te malen. Ik kruis de bergen van oost naar west naar Breidalfjördur. Het was een weg(20km) voor wandelaars. Ik loop heel de weg af zonder één mens te zien, langs meertjes, waarin nog steeds sneeuw en ijs ligt. Op het einde van de weg heb ik een machtig zicht op de Breidalfjordur. De weg is lang naar Baldudalur, het centrum voor handel en dienstverlening in deze noordelijke provincie. Hier werd Leifur Eriksson geboren, de ontdekker van Amerika, lang voor Columbus en ook Snorri Sturluson. Om deze laatste ga ik naar Reykholt. De weg loopt op en af en is zeer lang maar spannend, mooi en verrassend achter elke nieuwe heuvel. Ben terug op de grote weg. Baldudalur is niet zo ver meer. Mijn rugzak begint te verslijten, ik voel dat de riemen beginnen te schuren. Ik kom aan de rand van de grote fjord, in vogelvlucht ook niet zo ver meer van Stykkisholmur. Prachtige beelden komen voor mijn ogen en achter de volgende heuvel ligt de verrassing. Een zeer lange brug over de fjord maakt de weg meerdere kilometers korter. Maar de brug is zeer lang (6km) en niet berekend op voetgangers. Er zijn 2 baanvakken voor de auto’s, plaats voor voetgangers is niet voorzien. Hier komt misschien ééns per jaar een voetganger. Op de brug staat een vrij harde kille bries vanuit de fjord. Ik kom drie auto’s tegen. Ik klim aan de overkant tegen de heuvel op, maar plots bijna boven, stopt een auto naast mij. Een jonge vrouw laat me instappen en zij praat goed Engels. Zij wijst me op verschillende mooie uitzichten. Zij zit wel met een probleem: de onzekerheid over de wagen : ‘gaat ie het halen of niet’. Op de splitsing naar Reykholt stopt ze aan een benzinestation. Daar nemen we afscheid. Zij heeft het gehaald en ik ben heel wat verder. Nog een 5tal km stappen voor Reykholt.

Onderweg kijk ik uit naar de rook. Reyk = rook. Er zijn verschillende plaatsen waar Reyk een deel van de plaatsnaam is. Bij het naderen van de stad steek ik een brug over een rivier over.

Aan de rechterkant zie ik het gebouw van de badinstelling. Dichterbij is een plaats waar je bij de rivier kan. Het water komt vanuit en gletsjer ‘Langjökull, en zou dus koud moeten zijn, nochtans is het vrij warm. In het midden van de rivier, op een plaats waar ik niet bij kan, een 200m inwaarts, zie ik een rookpluim opstijgen. Ik loop verder tot aan het huis van Snorri.

Snorri Sturluson is de Shakespeare van IJsland, dichter, historicus en politicus. Hij leefde van 1179 tot 1241. Hij is de schrijver van de IJslandse Edda liederen, Snorra-Edda genoemd, waarin de Germaanse geloofswereld wordt uitgebeeld, en van de Heimskringla, de levensloop van de Noorse koningen. Hij woonde hier in een huis waar hij door middel van een warme bron steeds een warm bad kon nemen. De leidingen zijn nog steeds zichtbaar alsook de bron. Hij werd hier door de Noorse machthebbers vermoord. De Noren hebben daar spijt van en beschouwen hem nog altijd als een Noor, vanwege zijn historische geschiedschrijving en kennis. Nu is er een heel museum rondgebouwd.

Ik heb hier geslapen in lokalen die voor de toeristen zijn opgetrokken, zonder al te veel komfort, maar een bed was er wel. Veel volk niet op dat ogenblik. Ik besluit om heel vroeg naar het warme bad te gaan. Ik heb me, denk ik, al meer gewassen in Ijsland dan op al mijn vorige reizen samen. Zoals gewoonlijk worden de mannen van de vrouwen gescheiden. Ik kan me uitkleden in een zaal voor mannen, kleren of wat daar van overschiet in een kastje, rugzak ervoor gezet. Voor stelen heb ik in Scandinavië nooit schrik. Als ik volgend jaar terugkom staat die rugzak er nog. Ik sta nu in mijn blootje (als je het niet wil zien, houdt dan even je handen voor je ogen); en ga poedelnaakt onder de warme douche. Ik volg de voorschriften, eerst goed wassen met veel zeep, onder de oksels, tussen de benen, zo staat het op de vastgemaakte tekeningen  tegen de muur. Even afgespoeld, zwembroek aan en ik ga naar buiten. De temperatuur op dit ogenblik ligt rond de 15 graden; Ik stap het eerste warme bad in 33°, nadien verhuis ik naar 37° en nadien 42°. Ik krijg het er warm van. Ben ondergedompeld tot aan mijn hals. Mijn kop blijft in de kille temperatuur, die ik niet gewaar word door de warme stoom die me beschermt. Rechtover mij zit een knap meisje in bikini, ik zal ze best niet beschrijven. Wat zou de lezer van mij wel denken? We hebben een behoorlijk gesprek, doch niet diepgaand. Qua cultuur en levenswijze, ben ik er niet wijzer van geworden. Na een half uurtje kom ik uit het bad. Het is als een sauna. De kille omgeving neemt bezit van mijn huid en reinigt mijn poriën. Op het moment dat ik de deur open om binnen te gaan in de warmere ruimte, voel ik me herboren en vol energie. Terug op weg richting Husafell.



First  Previous  No Replies  Next  Last