MSN Home  |   Hotmail  |   Shopping  |   Money  |   People & Groups
Windows Live ID
go to MSNGroups 
Groups Home  |  My Groups  |  Help  
 
THE GUN ROOMTHEGUNROOM@uk.msnusers.com 
  
What's New
  
  HOME PAGE  
  "DISCLAIMER"  
  EMAIL SETTINGS  
  GUN ROOM RULES  
  General  
  BOARD LIST  
  GUN RIGHTS  
  FUNNY STORIES  
  MEMBERS INFO  
  MYRIGHTS Tribute  
  OPEN CARRY.ORG  
  GUNSMITHING  
  Chat Room  
  BUY/SELL/SWAP  
  HUNTER TIPS  
  SURVIVAL TIPS  
  SPORTSMEN TIPS  
  SHOOTING TIPS  
  GUN QUESTIONS  
  LIBRARY OF INFO  
  MILITARY NEWS  
  GUN REVIEWS  
  PET LOADS  
  CARTRIDGES  
  GUN MYTHS  
  CCW STATE LAWS  
  STATE GUN LAWS  
  Pictures  
  TARGETS  
  TRAP SHOOTERS  
  LINKS  
  WEBSITES  
  ONLINE STORES  
  MANUFACTURERS  
  AMMO SITES  
  GUN MAKERS  
  HUNTING RESOURCES  
  HANDLOADING(1)  
  HANDLOADING(2)  
  HANDLOADING(3)  
  HANDLOADING(4)  
  HANDLOADING(5)  
  HANDLOADING(6)  
  HANDLOADING(7)  
  BLACKPOWDER  
  MUZZLE LOADING  
  GUNPOWDER TIP  
  BULLET CASTING(1)  
  BULLET CASTING(2)  
  HEADSTAMPS  
  HEADSPACE  
  BALLISTICS  
  MASTER EYE  
  ACCURACY (1)  
  ACCURACY (2)  
  ACCURACY (3)  
  SHOT PLACEMENT  
  SHOT PLACEMENT2  
  RIFLE MARKSMANSHIP(1)  
  RIFLE MARKSMANSHIP(2)  
  RANGE DETERMINATION  
  SAFETY INFO(1)  
  SAFETY INFO(2)  
  SAFETY INFO(3)  
  SAFETY INFO(4)  
  GELATINE TESTS  
  SOURCE STUDIES  
  EMOTICONS 1  
  EMOTICONS 2  
  EMOTICONS 3  
  SCOPES(1)  
  SCOPES(2)  
  RIFLE SCOPES  
  GUN ROOM LINK  
  STATE HUNTING  
  HUNTING INFO(1)  
  HUNTING INFO(2)  
  HUNTING INFO(3)  
  HUNTING INFO(4)  
  HUNTING INFO(5)  
  HUNTING INFO(6)  
  HUNTING INFO(7)  
  HUNTING INFO(8)  
  HUNTING INFO(9)  
  HUNTING INF0(10)  
  HUNTING INFO(11)  
  HUNTING INFO(12)  
  FIELD DRESSING DEER  
  VENISON RECIPES  
  VENISON RECIPES(2)  
  GAME RECIPES  
  AGE DETERMINATION  
  BLACK BEARS(1)  
  BLACK BEARS(2)  
  BLACK BEARS(3)  
  GRIZZLY BEARS(1)  
  GRIZZY BEARS(2)  
  HANDGUN SHOOTING  
  BASIC DRAW  
  WEAVER STANCE  
  ISOSCELES(1)  
  ISOSCELES(2)  
  SHOOT HANDGUN(1)  
  SHOOT HANDGUN(2)  
  SHOOT HANDGUN(3)  
  BOWHUNTING (1)  
  BOWHUNTING(2)  
  TIPS FOR WOMEN(1)  
  TIPS FOR WOMEN(2)  
  RIGHTS LINKS  
  PRO-GUN RIGHTS  
  FOUNDING FATHERS  
  WHAT CAN YOU DO TO PROTECT YOUR RIGHTS  
  DECLARATION OF INDEPENDENCE  
  THE BILL OF RIGHTS  
  AMENDMENTS 11-18  
  AMENDMENTS 19-27  
  LEST WE FORGET  
  CONTACTING CONGRESS  
  GUN INFORMATION  
  LINKS TO D.C. AND MORE  
  YOUR CHOICE  
  MANUALS  
  THE SLING  
  GAMES & MORE  
  
  
  Tools  
 
Ted Nugent "United Sportsmen Of America"
Hunting Net
The Hunter's Connection On The Web
:: Buckmasters Online ::
Bowhunter Magazine
Deer.Com
Outdoor Life
SportsAField - Homepage
Traditional Bowhunter Magazine
Know Hunting
Congressional Sportsmen's Foundation
Guns 4 All
HuntSeek
Whitetails.com, Whitetail deer hunting photos & information
All About Bird Hunting - Dove, Quail, Pheasant, Grouse and More
Welcome to CountryHunter.Com. Your Hunting Resource
Thunder Ridge, Purveyor of Fine Products for the Muzzleloading Shooter.
Manitoba Black Bear Hunt, Canada Moose Hunting, and Whitetail Deer Hunts in Canada with an Outfitter!
Hunters-ebiz.com-The Hunters Choice!
ELKMANOR
Webb's Outfitting & Guide Service of Arizona for guided hunting and fishing trips
Osborn's - High Quality Lures Without The Hype & High Prices
Great Southern Outdoors - Alabama Deer, Quail and Turkey Hunting
Pennsylvania Game Commission
Wildlife Protection Network
Environmental Protection Agency
Pennsylvania Hunting Trail
Hunting Safaris, South Africa Northern Province. Hunting African game.
Welcome to weather afield. Weather info for hunting and fishing
huntin-fishin.com: best sites for HUNTING
Big-Game-Hunter.com - Your Guide to the Great Outdoors! offering Hunting, Fishing, Hunting Guides
Balla Balla Safaris - trophy hunting south africa & zambia
Nature's Own Seed Mixtures
Tangihau Station - the ultimate NZ deer hunting safari.
Hunting and Fishing Outfitters
Welcome to Cooper Camp
The Trophy Room
Alberta Bucks
Gunfinder, Dealer Cost + 10% on all pistols, rifles , shotguns, guns and firearms
Coondogs.net
Welcome to the International Hunter Education Association
American Shooter
Cabela's Online Store - Quality Hunting And Outdoor Gear
 
http://www.huntingreport.com/index.cfm?source=hitsunlimited
 
http://www.animalgallery.net/
 
http://www.ganderriver.com/
 
http://huntnsearch.com/
 
http://www.lincolnranch.com/
 
http://www.camoit.com/
 
http://www.carlsfff.com/store/index.asp
 
http://www.appalachia-adventures.com/
 
http://shootnhunt.com/
 
http://www.turkeyseason.com/
 
 
 
GENERAL INFORMATION

The whitetail deer is one of the best known and easily recognized large mammals and can be found throughout North America. Other members of the deer family found in North America include the elk, moose, caribou, mule deer and blacktail deer.


DESCRIPTION

The whitetail deer is a large animal which varies quite a bit in size, depending on the particular subspecies (there are 30 recognized) and the region where it is found. The adult whitetail deer's weight averages from about 100 to 350 pounds. Mature males are generally larger than the females. The whitetail is an ungulate, or hoofed animal, with each foot ending in a cloven or two piece hoof. The under parts of the deer's body are white with a white patch on the throat and another smaller band of white around the nose. The underside of the tail is also white. The upper body parts are colored reddish brown during the warmer months but in the fall, whitetail deer molt into their winter coats of dark, grayish brown. For several months of the year, male whitetail deer, known as bucks, are easily recognized by the presence of antlers on their head, which the females, known as does, lack.

HISTORY

Whitetail deer have played a very important role in the history of our country. They were used extensively by Native Americans for both food and clothing and also by the early settlers. Extensive clearing of land, unregulated hunting, and loss of habitat brought the whitetail deer population to a record low by the late 1800's. Changing land uses, strict game laws, and a lack of natural large predators have caused the whitetail deer population to rebound dramatically. Whitetails are the number one game animal in the United States.

HABITS AND HABITATS

Whitetail deer are extremely cautious and wary animals with highly developed senses of sight, smell, and hearing. When threatened with danger, they will often attempt to quietly sneak away. If seriously frightened however, a whitetail deer will often utter a loud, snorting or blowing sound, and then quickly run away while raising the tail upwards like a flag, exposing the white underneath as a visual alarm to other deer nearby. Bucks are primarily solitary animals except during the breeding season, also called the rut, when they actively seek out does for breeding. The breeding season usually takes place in November but in some areas can extent into early December. Bucks rub their antlers against small saplings to mark their territory and also use them to fight with other bucks during the rut. After the breeding season, the antlers are shed and a new set begins to grow later in the spring. Does often travel together, especially during the winter months, or a doe will often be accompanied by her young from the previous season. By late spring, the young deer begin to drift away from their mothers. Does give birth to their young in early summer. The young deer, known as fawns, are almost scentless for the first few days of their life. White spots on a reddish brown coat help to camouflage the fawn on the sun dappled forest floor where it spends much of it's time hiding from predators. The mother returns periodically to nurse the fawn until it is large enough to follow her about. Whitetail deer occupy a variety of habitats from forests to fields and swamps. They are most common where a variety of habitats are found, providing them with all their seasonal needs. Whitetails are herbivores, feeding on a large variety of plant materials such as tender young leaves, stems, shoots and in some areas acorns. Deer also seek out mushrooms and wild fruits and will feed on man's agricultural crops, such as corn and soybeans, often causing considerable damage.

 
 
GENERAL INFORMATION

The mule deer is a member of the cervid (deer) family. Its coat is reddish in summer and some kind of blue-gray in winter which blends much better with the snow-covered landscape than the reddish color. The mule deer of the Rocky Mountains region have a whitish rump patch. Their creamy-white ears are a quarter again larger than those of the whitetail deer and their tails have a black tip. They grow to a height of up to 3 - 3.5 feet Males weigh between 125 - 400 pounds, females between 100 - 150 pounds When alarmed, both bucks (males) and does (females) snort. The males utter a guttural sound during rutting season and, seldom heard, does and fawns (the young) utter a bleat.
Mule deer young (the average is 2, but it can be just 1 or even 3), born between June and July just after the does have reached the summer range, are spotted and able to walk a few minutes after birth. It takes about a month until they are able to run with their mothers.


HABITS AND HABITATS

The mule deer is considerably larger than the whitetail, its body is heavier and its legs are stocky and less trim than those of its whitetail counterpart. When something alarms the animal it seems to be changing into a completely different animal: it becomes graceful and alive when, with its head held up high, it starts to run off, making impressing leaps as high as 8 feet. It can reach a speed of up to 35 miles per hour that it can keep up for a few minutes. Although they look less aggressive than elk they are well able to stand their ground when facing predators like coyotes. With their hooves they may badly hurt or even kill such an aggressor.

The rutting season begins around October and lasts until about December. The bucks, whose necks swell during the rut, are polygamous and can gather a small harem around them. The males grow symmetrical, branched antlers that are shed between January and February. But rather than using their antlers in actual fights they do more bluffing than for example the whitetail deer.

Mule deer are most active during dawn and dusk or in moonlight nights. During the heat of the day they rest and oftentimes you can see beds of matted grass indicating that this is mule deer habitat. They can be spotted alone or in small groups and are more gregarious in winter. While bucks lead a rather solitary life except during mating season, the does form small groups and, in winter, get together in larger groups to spend the time on a winter range, which is the same year after year. The mule deer is a browser and feeds on shrubs and twigs but also on grass and herbs. They prefer coniferous forests, desert shrubs, chaparral, grassland with shrubs as their habitat. In mountainous regions they migrate to higher elevations in spring and come back down in fall. They tend to follow definite trails, especially in winter.
 
 
GENERAL INFORMATION

The blacktail deer obviously gets its name from their black tails. They are also characterized as the smallest and darkest deer of the deer species. Blacktails normally inhabit dense woodlands and coastal forests. There are two main types of blacktail deer: the Columbian and the Sitka. Sitka blacktails resemble whitetails - they are larger and more reddish than the Columbian blacktail. The Columbian race inhabits the area between Southern California to British Columbia; The Sitka live from British Columbia on up.

HABITS AND HABITATS


Blacktails tend be shier than most other species. When faced with danger, they would rather hide than fight. Blacktails also form smaller groups, but interestingly, these groups are composed of both sexes. Thus, bucks and does must recognize and accept each other, which is atypical behavior for a whitetail.
Notice: Microsoft has no responsibility for the content featured in this group. Click here for more info.
 MSN - Make it Your Home