MSN Home  |  My MSN  |  Hotmail
Sign in to Windows Live ID Web Search:   
go to MSNGroups 
Free Forum Hosting
 
subaru 365[email protected] 
  
What's New
  
  Beste vrienden  
  Een speciale vriendin  
  gastenboek  
  Horoscoop  
  Kom is kijken in NZ.  
  Liefde is...........  
  Linken  
  Onze Speelhoek  
  Pomie  
  Pomie  
  RMT tot Hoverspeed  
  Strelitzia Nivolai  
  Themaborden  
  Uitleg Spelletje  
  Verjaardagskalender  
  Verjaardagslijst  
  Viruswaarschuwin  
  Vogels  
  Vrouwen van Konijntje  
  Wat lief  
  Weerspreuken2009  
  Wie ben ik ???  
  Winnie de Pooh  
  
  
  Tools  
 

Met speciale dank aan Mams Gigi voor dit  mooie waterplaatje, dat zij voor mij heeft gemaakt.

Ben hier met nog een heel mooie waterplaatje, dat Mams Gigi voor mij gemaakt heeft. Bedankt lieve Mams, ik ben hier erg fier op.

 

Paradijsvogelbloem

 

De bloem heeft de sierlijkheid van een keurige kuif. Een paradijsvogelbloem is in z'n uiterlijke verschijningsvorm vooral mooi van opbouw. Sierlijk opstaande, oranje schutbladen met twee of drie blauwe kroonbladen staan als een fiere hanenkam op een grijsgroene bloemschede. Wie zou nou niet een kuip met een paradijsvogelbloem willen hebben?

  Strelitzia reginae
Strelitzia reginae
Strelitzia reginae is een niet zo moeilijk te houden plant. Zelfs het overwinteren hoeft geen bezwaar te zijn. Een minimale temperatuur van 13° C in de winter is voldoende. De paradijsvogelbloem behoort tot de familie van de Musaceae, waartoe ook banaan behoort. Strelitzia groeit van nature in Zuid-Afrika. De verwantschap met de banaan komt vooral tot uiting in de grijziggroene, lepelvormige, lange bladen. Het blad en de bladstelen zijn volkomen glad en groeien uit ondergrondse stengels. De paradijsvogelbloem is een polvormende, vaste plant. Er zijn vijf soorten van het geslacht bekend. Strelitzia reginae is daarvan de bekendste. De plant kan tot één meter tachtig hoog worden bij een breedte van circa een meter. Het is een groenblijvende plant met een doosvormige vrucht.

Verzorging
Strelitzia verlangt veel licht. De plant verdraagt geen direct, heet zonlicht. Bij een normale luchtvochtigheid behoudt de plant mooi, groen blad. In de zomer kan de plant buiten staan. Elke dag over de kop gieten is een goed gebruik. Elke week moet de plant vloeibare kamerplantenmest met het gietwater krijgen om in goede conditie te blijven. Bemest vanaf het begin van de lente tot aan het begin van de herfst. Strelitzia mag absoluut geen natte voeten hebben en houden. De potgrond moet goed drainerend zijn. Als grond kan een goede kwaliteit potgrond worden genomen. Voeg hier eenderde deel fijn grind of geëxpandeerde kleikorrels aan toe. Breng onder in de pot een laag grind of kleikorrels aan. Neem een pot van gebakken klei of een houten kuip van ten minste vijfentwintig centimeter in doorsnede. Begiet de plant na het ver- of oppotten matig tot hij tekenen van groei vertoont. Strelitzia bloeit pas in ongeveer het vierde jaar. Hybriden van Strelizia bloeien soms al na twee of drie jaar. De bloeiperiode bedraagt vanaf de lente een aantal maanden. Knip uitgebloeide bloemen weg. Vanaf de herfst en gedurende de winter weinig water geven.

Strelitzia reginae
Strelitzia reginae groeit opgaand
Strelitzia reginae in kuip
Strelitzia kan het beste in een
flinke kuip worden gehouden

Vermeerderen
Strelizia moet om de drie tot vier jaar in het voorjaar worden verpot. Dan ook is er het moment om wortelende uitlopers af te snijden en op te potten. Het delen van een pol is mogelijk, maar de klitten wortels zijn moeilijk uit elkaar te halen. Zaaien van Strelizia kan ook in het voorjaar. Zaden moeten in verwarmde grond van 18 - 24° C worden gezaaid.

Problemen
Soms kan de plant last hebben van schildluis. Deze op minischilpadjes lijkende luissoort zit vooral aan de onderkant van het blad. Te bestrijden met Vital (Ecostyle) of Lizetan Plantenspray (Bayer).
Rotting aan stengels en blad wordt veroorzaakt door te veel water geven of water dat in de pot blijft staan. Dit komt vooral 's winters voor.
Als Strelitzia weinig of geen bloemen vormt, is de mogelijke oorzaak te vaak verpotten of een te grote pot.